Haber

Akkuyu NGS projesi kapsamında çift diploma yüksek lisans programı başlatılıyor

p>Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) için başlatılan personel eğitim programı devam ediyor. Rusya’daki üniversiteler, Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı ve Akkuyu Nükleer A.Ş. Şirket yetkilileri tarafından video konferans yoluyla gerçekleştirilen uyum toplantısında duyuruldu.

Buna göre, Türk üniversitelerinden 53 lisans mezunu, en iyi teknik üniversitelerden biri olan Ulusal Araştırma Üniversitesi ‘Moskova Güç Mühendisliği Enstitüsü’ (NRU MPEI) ve Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi ‘Moskova Mühendislik ve Fizik Enstitüsü’ (NRNU MEPhI) giriş sınavlarını başarıyla geçti. Rusya’daki üniversiteler. ve ilgili lisansüstü programlarda eğitimlerine devam ederler.

Rusya ve Türk üniversiteleri arasında yükseköğretimde ortak eğitim programlarının geliştirilmesine yönelik işbirliğine ilişkin protokol, 2022 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom ve Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından imzalandı Buna göre, programa katılanlar bir akademik yıl boyunca NRNU MEPhI’de Rusça eğitim alırken, teknik terimler de öğreniyor. Lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, yeterlilik belgelerinin onaylanmasının ardından, NRNU MEPhI ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) arasında 2 yıllık ortak yüksek lisans programının ilk yılına kayıt olurlar. Bu kapsamda NRNU MEPhI hazırlık bölümüne ilk öğrenci alımı bu yıl yapılmıştır.

Hazırlıktan sonra öğrenciler, yüksek lisans programının ilk yılında İTÜ’de, ikinci yılında ise NRNU MEPhI’de öğrenim görürler. İki üniversitenin geliştirdiği ortak eğitim programı kapsamında verilecek eğitimi başarıyla tamamlayan mezunlar, Rusya ve Türkiye’den olmak üzere iki diploma sahibi olacak. Bu programa ek olarak Akkuyu NGS’de çalışmak üzere yetki kollarında Rus üniversitelerine öğrenci kabulü devam etmektedir.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, sürekli eğitimin önemini şu sözlerle vurguladı:

“Akkuyu NGS’ye nitelikli Türk uzman yetiştirme programı aktif olarak devam ediyor. Halihazırda 296 genç mühendis Rus üniversitelerinden mezun olmuş ve dünyanın en büyük nükleer santral şantiyesinde mesleki deneyim kazanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda 300 Türk uzman daha istihdam edilecektir. Akkuyu NGS proje ekibine katılmak için eğitim aldı.Rusya’da verilen eğitim teorik bilgilerin yanı sıra nükleer santrallerin işletilmesi konusunda uygulamalı stajları da içeriyor. NGS’de daha sonra kendi ülkelerinde başarılı bir şekilde nükleer teknoloji geliştirmelerine olanak tanır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Altyapı Geliştirme Daire Başkanı Salih Sarı, eğitim programı için düzenlenen koordinasyon toplantısında öğrencilere şu şekilde hitap etti:

“Akkuyu NGS projesi sayesinde Türkiye’nin uzun süredir devam eden nükleer santral hayali gerçek oluyor. Siz giriş sınavını geçen öğrenciler Rusya’da okuyacaksınız ve eminim ki Türkiye’de nükleer enerjinin geleceği siz olacaksınız. Sizler parlak ve tatmin edici bir öğrencilik hayatı olacak.O zaman genç Türk nükleer endüstrisinde kendi projelerinizi yaratma fırsatı bulacaksınız.”

Akkuyu Nükleer A.Ş. Kimyasal Analiz Uzmanı Çiğdem Yılmaz, Rusya’da aldığı eğitime ilişkin izlenimlerini şu sözlerle paylaştı:

“Türkiye’de nükleer sanayi henüz başlangıç ​​aşamasında. Bu nedenle Rusya’da eğitim almak ve edinilen bilgileri Türkiye Cumhuriyeti’nde uygulamak çok önemli. Birkaç yıldır nükleer teknoloji üzerine çalışıyoruz. Rusya’da staj yapıyoruz. NGS kurumsal ve ilgili yarışmalara katılarak, “‘İnsan’ endüstriyel yarışmasını kazanmayı başardım. Kimya laboratuvarını iyileştirmek için bir proje önerdim. Bugün bu proje Akkuyu NGS’de başarıyla uygulandı. Ailem benimle gurur duyuyor ve ülkeme katkıda bulunabildiğim için mutluyum.”

Görüşmede başvuru sahipleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ve Akkuyu Nükleer A.Ş. Eğitim ve İşbirliği Programları Müdürlüğü ve İnsan Kaynakları Müdürlüğü çalışanları tarafından kapsamlı bir şekilde cevaplanmıştır. Edinilen uzmanlık doğrultusunda eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylara Akkuyu NGS projesinde de istihdam garantisi verildi.

Akkuyu NGS’de amaca yönelik eğitim programı 2011 yılından bu yana uygulanmaktadır. Geleceğin Türk mühendislerinin Türkiye’nin ilk nükleer santralinde görev alacak eğitimleri, tahsis edilen kontenjanlar dahilinde Rusya Federasyonu bütçesinden karşılanmaktadır. Akkuyu Nükleer A.Ş. İstanbul-Moskova-İstanbul hattındaki geçerli yıllık uçuşların ödenmesinin yanı sıra geleceğin uzmanlarına burs, vize eki ve sağlık sigortası sağlamayı taahhüt eder. Ortak eğitim programına kabul ile ilgili ayrıntılı bilgi şirketin resmi internet sitesinde mevcuttur.

bahcelievlerajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu