Haber

‘Barınamıyoruz’ Diyen Üniversiteliler Hakim Karşısına Çıktı

Ankara’da barınama meselesine dikkat çekmek için aksiyon yapmak isterken gözaltına alınan üniversite öğrencilerinin yargılandığı dava görülmeye başlandı. Barınamıyoruz Hareketi’nden üniversiteliler yalnızca kendileri için değil, barınma sorunu yaşayan milyonlarca üniversiteli için o salonda bulunduklarını söyledi. 

TBMM’de bütçe görüşmelerinin yapıldığı sırada, 12 Aralık 2021 günü barınma problemlerine dikkat çekmek ve taleplerini lisana getirmek hedefiyle farklı kentlerden otobüslerle Ankara’ya gelen ve kent girişinde polis tarafından gözaltına alınan 46 öğrenci ve onları izleyen 3 gazeteci hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşler Kanununa Muhalefet’ cürmünden açılan davanın birinci duruşması, Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Tutuksuz 26 sanığın katıldığı duruşmada, sanık avukatlarından Emre Erdal, derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

Savcı, sanıkların savunmasının alınmamış olması gerekçesiyle bu talebin reddini istedi. Hakim, dosya kapsamı ve yerleşik Yargıtay kararları nazara alındığında sanıkların savunmaları alınmadan derhal beraat kararı verilmesini gerektirir neden bulunmadığını belirterek talebi reddetti. Talebin reddedilmesinin akabinde sanık savunmalarına geçildi.

Cemaat yurtlarında yaşanan sıkıntıları anlattı

Mert Batur, cemaat yurtlarındaki yaşanan problemleri hatırlattı. 

Batur, “Enes Kara, biz gözaltına alındıktan yaklaşık bir ay sonra kalmaya zorlandığı cemaat yurdunda gördüğü baskı ve karşı karşıya kaldığı geleceksizlik altında intihara sürüklendi. Arkadaşlarımızın üstüne kaldıkları yurtlarda inşaat materyalleri düştü, yağmurda çatıları uçtu, yangında yangın merdivenleri kapatıldığı için yaralandılar. Daha dün Düzce’de bir sarsıntı oldu, sabaha karşı herkes ayağa dikildi. Barınma sorunu işte budur. Ödenmesi imkansız fiyatlara, yaşanması imkansız konutlarda oturmak ve alınmayan tedbirler sebebiyle can kaygısıyla sabah karşı uykundan uyanmak. Biz yanıldıklarını kanıtlamak için gayret etmeye devam edeceğiz’ dedi.

“Meşruluğumuz sorgulanamaz”

Savunmasını yapan üniversitelilerden Arda Yüksel şunları söyledi: 

‘Şimdi Ankara’ya olan bu seyahatimizin yasallığını bu mahkeme tartışacak. Lakin meşruluğumuz sorgulanamaz. Biz, bu anlattıklarımdan ve barınamayan milyonlardan meşruluğumuzu çoktan alıp çıkmıştık o yola. Hasebiyle bu seyahatin yargılanacak bir tarafı varsa o da lakin etkisizliğimiz olabilir. Bu seyahatimizi lakin yetişemediğimiz Enes Kara, konutlarını yıkılmaktan kurtaramadığımız fakir halk hakikatle yargılayabilir.’

Savunma yapan üniversiteliler, öğrenci yurtlarındaki devam eden sorunlara vurgu yaparak meselelerin hâlâ çözülmediğinin de belirtti. Dava 22 Mart saat 11.00’e erteledi.

ANKA ve Cumhuriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu