Haber

Biden, İsrail’i yargı reformunu ertelemeye çağırdı

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’i bugün parlamentoda oylamaya sunulacak tartışmalı yargı reformunu ertelemeye çağırdı. Biden, tasarıyı “bölücü” olarak nitelendirdi. Axios haber sitesinde yayınlanan açıklamada Biden, “İsrailli liderlerin bunu aceleye getirmesi mantıklı değil, amaç insanları bir araya getirmek ve fikir birliğine varmak olmalıdır.” Biden, “İsrail’in ABD’deki dostlarının bakış açısından, mevcut yargı reformu daha az değil, daha da bölücü hale geliyor” dedi.

YÜKSEK MAHKEME YETKİLERİNE İLİŞKİN KISITLAMA Taslağı

Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümet tarafından hazırlanan yasa tasarısı yargıçların yetkilerini sınırlıyor. Tasarı, Yüksek Mahkeme yargıçlarının bakanların atanması gibi hükümet kararlarını “mantıksız” olduğu gerekçesiyle bozma yetkisine son veriyor. Tasarıda ayrıca hükümetin yargıçların atanmasında daha fazla söz sahibi olması öngörülüyor.

Netanyahu liderliğindeki çok sağcı ve ultra-ortodoks partileri içeren hükümet, İsrail tarihindeki en sağcı hükümet olarak fiyatlandırılıyor. Hükümet, tasarının seçilmemiş yargıçların yetkilerini aşmasını engelleyeceğini ve kuvvetler arasında daha uygun bir istikrar sağlayacağını savunuyor.

Muhalefet, tasarının yolsuzluğu teşvik edeceğini ve hükümetin üst kademelerinde keyfi atamaların önünü açacağını savunuyor.

Pazar günü İsrail parlamentosu Knesset’te görüşülmeye başlanan yasa tasarısının bu öğleden sonra son oylamaya sunulması bekleniyor. Mecliste yasaya karşı yaklaşık 20 milletvekilinin konuşacağı öğrenildi.

Adalet Bakanı Yariv Levin, milletvekillerine sunulan yasa tasarısının eleştirileri karşılayacak şekilde revize edilerek değiştirildiğini söyledi. Levin, koalisyon hükümetinin “anlayışa” açık olduğunu da ifade etti.

DEVLET YARDIMCILARI DA SOKAKTA

Pazar akşamı Kudüs’te onbinlerce gösterici yasa tasarısını protesto etti. Hükümet destekçileri ise Tel Aviv’de boy gösterdi. Göstericilerin birçoğunun işgal altındaki Batı Şeria gibi başka yerlerden Tel Aviv’e seferber edildiği kaydedildi. İsrail medyasında yer alan haberlere göre hükümete destek verenlerin sayısı 50 bini bulurken, protestocu sayısının 50 bin ila 100 bin arasında olduğu belirtiliyor. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu