Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: İsrail’in katliamlarına sessiz kalmak dünya düzenini temellerinden sarsan bir gelişmedir.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, başta Batılı ülkeler olmak üzere dünya kamuoyunun İsrail’in katliamlarına ya sessiz kaldığını ya da desteklediğini belirterek, “Bu sessizlik, bu katliama, bu soykırıma ortak olmak, İsrail’in temellerini sarsan bir gelişmedir. dünya düzeni. Bunu dünyada gelecekte yaşanacak çatışmalar için referans olarak kullanacaksınız.” “Uluslararası hukukun hiçbir ahlaki değeri ve dayanağı olmadığını gösteren bir gelişmedir.” söz konusu.

İstanbul Şişli’deki otelde düzenlenen İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) 5. Genel Delegasyonu’nda katılımcılara seslenen Fidan, ICYF’nin kuruluşundan bu yana faaliyetlerini yakından takip ettiğini ve küçük bir katkıda bulunma fırsatı bulduğunu söyledi. kurulduğu ilk yıllardan bu yana çalışmalarını sürdürmektedir.

Türkiye olarak forumu desteklediklerini belirten Fidan, kurumsal iş birliğinin İslam dünyasında en çok eksik olan konulardan biri olduğunu, İslam dünyasında iş birliğini kurumsallaştırmak ve özellikle İslami iş birliği örgütlerini daha aktif hale getirmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirtti. Dış politika Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde izlendi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) bünyesindeki tüm kurum ve kuruluşların, İslam dünyasının sorunlarının çözümünde, İslam dünyasını dünyaya temsil etmede ve üstün bir görev ifa etme yolunda çaba göstermeleri konusunda kendilerine her türlü desteği verdiklerini ifade ederek, Fidan, bu forumun bugün hayatta olmasının kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu söyledi. Öyle olduğunu kaydetti.

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın ekonomiden finansal eğitim ve kültüre kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Fidan, İslam toplumlarının gençlik alanında etkileşime geçmesini sağlayacak bir platforma herkesin uzun süredir ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Fidan, yeniden ICYF başkanlığına seçilen Taha Ayhan’ı ve Azerbaycan’da seçimleri kazanan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i tebrik ederek, Azerbaycan halkını seçimlerde gösterdiği olgunluktan dolayı tebrik etti.

Fidan, İslam dünyasının çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bunlar siyasi, entelektüel, ekonomik, iyi yönetişim gibi birçok alanda sınıflandırılabilecek zorluklardır.” söz konusu.

“İslam ve Kur’an düşmanlığı fiziksel müdahale ve hakarete dönüştü.”

Dışişleri Bakanı Fidan, Müslüman karşıtlığının, başka ülkelerde Müslümanları ve İslam’ı aşağılamanın, hor görülmenin, hakarete uğramanın, kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa uğramanın, Müslüman düşmanlığı üzerinden siyaset yapmanın giderek artan bir trend haline geldiğine dikkat çekti.

“Müslümanlar bu tehditle, bu sorunla her geçen gün daha fazla karşı karşıya kalıyor.” Fidan şunları söyledi:

“Dünya Müslümanları olarak bu sorunun kaynağına inip, çözüm bulmalıyız. İslam’ı en iyi şekilde temsil etmek için elimizden geleni yapmalıyız. Özellikle Batı merkezli İslam düşmanlığı ve Kur’an düşmanlığı artık ortadan kalktı” fiziksel müdahaleye ve hakarete entelektüel bir meydan okumadır.Bunun uygarlıkla, olgunlukla, açık fikirlilik ile hiçbir ilgisi yoktur.

Kur’an-ı Kerim yakmanın ve çeşitli şekillerde Kur’an’a hakaret etmenin arttığı bir ortamda, Müslüman düşmanlığı üzerinden sürekli Müslümanları kışkırtmaya çalışmak ve onlar üzerinden iktidarı ele geçirmeye çalışmak aslında zamanı çoktan geçmiş bir politika yöntemi olmalıdır ama ne yazık ki; Batı’da giderek yaygınlaşıyor. “İslam ve öteki düşmanlığı bizi bu konuda daha uyanık olmaya zorluyor.”

Gazze’deki katliam ve drama değinen Fidan, Filistin topraklarının işgalinin onlarca yıldır aralıksız devam ettiğini, 7 Ekim’den bu yana 100 günü aşkın süren bu katliamda hiçbir ayrım yapılmadan 30 bine yakın masum insanın kasten katledildiğini söyledi.

Başta Batılı ülkeler olmak üzere dünya kamuoyunun ya sessiz kaldığını ya da İsrail’in bu katliamlarına destek verdiğini belirten Fidan, “Bu sessizlik, bu katliama, bu soykırıma ortak olmak, dünya sistemini temellerinden sarsan bir gelişmedir. Dünyada gelecekte yaşanacak çatışmalar için referans olarak kullanabileceğiniz hiçbir ahlaki güç yok.” “Bu, artık uluslararası hukukun hiçbir dayanağının kalmadığını gösteren bir gelişmedir.” değerlendirmesini yaptı.

“İki devletli çözüm uygulanmadığı takdirde çatışmaların yaygınlaşacağını öngörmek zor değil.”

Fidan, Gazze’deki savaşın tüm dünyayı etkileyecek bir savaşa dönüşebileceğini, bu jeostratejik kırılmaların ve jeostratejik sonuçların dünyanın kaldıramayacağı bazı yükleri ve zorlukları beraberinde getirebileceğini, bu nedenle herkesin bunu durdurmak için elinden geleni yapması gerektiğine dikkat çekti. Bir an önce katliamı gerçekleştirin ve iki devletli çözümü hayata geçirin. Bunun gerekli olduğunu söyledi.

“Gazze’deki katliam durmazsa ve Filistin’de iki devletli çözüm hayata geçirilmezse bu tür çatışmaların yeniden yaşanacağını ve yaygınlaşacağını öngörmek zor değil.” Fidan, bu katliamın bir an önce durmasını, daha istikrarlı bir bölge ve coğrafya ile dünya barışı için iki devletli çözümün hayata geçmesini istediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Fidan, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler olarak bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını kaydederek, şöyle konuştu:

“Elbette sorun temel prestijiyle güç kullanımına dayanıyor, bu bir dram. Saldırgan ve işgalci bir parti olan İsrail’in ayrım gözetmeksizin güç kullanması ve insanları öldürmesiyle ortaya çıkan bir dram. Bunu durdurmanın kısayolu.” Zorla öne çıkmaktır ama Filistinli kardeşlerimizin elindeki kaynaklar sınırlıdır.” Bu bunu mümkün kılmaz. Dolayısıyla diplomasiyi tüm imkanları kullanarak İsrail’e baskı uygulayarak bu katliamın bir an önce durdurulması, ateşkesin sağlanması ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesinin hem İsrail halkının, hem Filistin halkının, hem de Filistin halkının yararına olacağını düşünüyoruz. bölge halkı. Bunun altını bir kez daha çiziyoruz. İstiyorum.”

Dünyadaki çatışmaların, iç savaşların ve işgallerin çoğunun İslam dünyasında yaşandığına dikkat çekmek istediğini belirten Fidan, bunun nedenlerinin dikkatle düşünülmesi gerektiğini söyledi.

“Çoğu zaman soruna neden olan aktörün yeniden çözüm üretmesini bekliyoruz.”

Fidan, gençlik örgütünün faaliyet alanındaki kitlelerin, bugün veya yarın İslam dünyasındaki sorumlu makamlara gelecekleri için genel olarak İslam dünyasını ilgilendiren sorunlara yakından dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

“İslam dünyası kendi siyasi sorunlarını iyi analiz edip koruduğunda, kendi sorunlarına sahip çıktığında, kendi sorunlarını çözecek bir dış kurtarıcı yerine kendi içindeki işbirliği ve dayanışma ruhunu sergilediğinde, umarım bu sorunların hepsi çözülür. Büyük ölçüde ortadan kalkacak ama hâlâ birçok sorunumuz var.” “Konuyu yapan oyuncunun tekrar analiz üretmesini bekliyoruz.” Fidan, İslam dünyasının büyük bir dayanışma yolunda adımlar atmaya ve hatalarından ders alarak sorunlarını çözmeye çalıştığını söyledi.

“Teknolojiden çok faydalanmamız lazım”

Dünyada küresel anlamda büyük teknolojik gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Fidan, bunun sadece İslam dünyasını değil, dünyadaki tüm kültürleri, dinleri ve yaşam tarzlarını etkilediğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, teknoloji merkezli bağlantıların artmasının tek taraflı, tek boyutlu kültür dalgasının tüm dünyaya hızla yayılmasının temelini oluşturduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Teknolojiden, dijitalleşmeden, yapay zekadan ve büyük veriden muazzam bir şekilde faydalanmamız gerekiyor ama aynı zamanda sosyal etkileri, felsefi etkileri, entelektüel etkileri ve kültürümüzü tehdit eden unsurları düşünce temelli analitik bir şekilde incelemeli ve kanaat önderlerimizden faydalanmalıyız, sosyal bilimcilerin, “Siyasetçilerimizin ciddi eleştiri, eleştiri ve önerilerde bulunması gerekiyor.”

haber-hekimhan.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu