Haber

prof. Dr. Mustafa Sarı: Marmara Denizinde Kaymaklı Müsilaj Kaygısı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı dalış yaparak incelemelerde bulundu. prof. Dr. Mustafa Sarı, “Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek’te de benzer bir manzara görmeye başladık. Şimdi kaymaklı müsilajı görüyoruz.” prof. 11 çeşit müsilaj olduğunu vurgulayan Sarı, kaymaklı müsilajın başlangıç ​​seviyesi olduğunu söyledi.

2 yıl önce Marmara Denizi’nde ortaya çıkan ve neredeyse tüm Marmara Denizi’ne yayılan müsilaj kabusu geri dönüyor. Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Gemlik Körfezi ve Erdek’te kaymaklı müsilaj tespit edildi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Erdek Koyu’nda dalış yaparak incelemelerde bulundu. Yosun çoğaldığını tespit eden Prof. Dr. Sarı, Bandırma Edincik kıyılarında yüzeye çıkan kremsi müsilajın fotoğraflarını paylaştı. prof. 11 çeşit müsilaj olduğunu vurgulayan Sarı, kaymaklı müsilajın başlangıç ​​seviyesi olduğunu söyledi.

“ALGAL BÜYÜME 2 AYDIR DEVAM EDİYOR”

prof. Dr. Mustafa Sarı, kaymaklı müsilajın görüldüğü bölgelerle ilgili olarak, “Cumartesi gününden itibaren Marmara Denizi’nin çeşitli kıyılarından benzer görüntüler akmaya başladı. Benzer bir görüntüyü Tekirdağ, İstanbul Fenerbahçe, Mudanya, Türkiye’de de görmeye başladık. Gemlik Körfezi ve Erdek.Bu manzara 2021’de karşılaştığımız felaket boyutundaydı.ABD ile emsali olduğu için doğal olarak kamuoyu tedirgindi.11 farklı müsilaj türü var.Bu ‘olarak gördüğümüz bir görüntü’ kremsi müsilaj’. Şu anda bu manzarada polen de var. Müsilajın 3 tetikleyicisi var. Birincisi küresel iklim değişikliğine bağlı olarak olağandışı deniz yüzeyi sıcaklığı artıyor, ikincisi deniz koşullarındaki durgunluk, diğeri ise kirlilik. bu üçü bir araya gelince felaket derecede müsilajla karşılaşıyoruz.Mevsim kuralları çok kuru geçti.Bu kuraklıktan dolayı daha önce uyardım, ‘Bu şartlar devam ederse müsilaj riskiyle karşı karşıya kalırız’ dedim. Ben sürekli dalıyorum biliyorsunuz 2 aydır devam eden bir yosun oluşumu var neden kaynaklanıyor denizin nitrojen ve fosfor yükü çok fazla olduğu için deniz suyu sıcaklıkları da çok yüksek. Bu koşullarda organizmalar hızla çoğaldı. Artınca görüş mesafesi 2 metreye kadar düştü. Yüzeyden itibaren görüş mesafesi 25 metreye kadar düşüyor” dedi.

“ŞARTLAR DEĞİŞMEDEN SONUÇ DEĞİŞMESİNİ BEKLENEMEZ”

prof. Mustafa Sarı, “Halk yüzeye çıkan sarı kahvemsi köpüklerle tanıdı. Müsilajın sadece bir şekli. Çubuk, topaklı, şerit müsilaj aşamaları var. Şimdi şerit müsilaj haline gelmedi. Başlangıç ​​aşamasında.Alglerin salgılarından çıkıyor bu salgıların çoğalması var.Çoğalma nedeniyle salgılar zirvede ve şu an kremsi müsilajı görüyoruz.2021 de karşılaştığımız müsilaj ortalarında tekrar görünür hale geldi. -Nisan.Ekimdeki şerit müsilajını daha görünür olmadan görüyorduk ve uyarıyorduk.Müsilaj bir sonuçtur.2021’de denize giden atıklar ne kadar hala tam isede.Olayın sonuçlarının nasıl olmasını bekliyoruz? Kurallar değişmeden değişin. Müsilajla önümüzdeki yıllarda tekrar karşılaşacağız. Riski ortadan kaldırmanın yolu, atıkların bir an önce arıtılarak denize gitmesinin önüne geçmekten geçiyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu