Ekonomi

“ABD dışı kuruluşların bilançolarında 65 trilyon dolar açık var”

ABD dışı kurumlar, Döviz türevleri aracılığıyla bilançolarında tahminen 65 trilyon dolarlık “kayıp” dolar tutuyor ve bu da küresel politika yapıcıların bir sonraki mali krizi tahmin etmesini zorlaştırıyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası’nın (BIS) bir makalesine göre, bu çok kısa vadeli gizli borçlanma, emeklilik fonlarının para takası ve diğer türev işlemler yoluyla borçlu olduğu “devasa, tamamlanmamış ve büyüyen” bir borcun modülünü oluşturuyor.

BIS, hem küresel mali kriz sırasında hem de salgının ilk günlerinde, dolar fonlama gerilimlerinin merkez bankalarını sıkıntıdaki borçlulara yardım etmek için harekete geçmeye zorladığı bir dönemde para takaslarının sınır noktaları olduğundan, bunun bir sorun olduğunu söyledi.

Araştırmacılar Claudio Borio, Robert McCauley ve Patrick McGuire, “Büyük paraların varlığından kaç analistin haberdar olduğu bile net değil” ifadesini kullanırken, bu tür dolar borçlanmasına ilişkin bilgi eksikliğinin politika yapıcıları zor duruma soktuğuna dikkat çekti. Bilanço dışı yükümlülükler.”

Raporda, “Bu nedenle, kriz zamanlarında, finansal sistemdeki merkez bankası takas hatları gibi kısa vadeli dolar akışını düzgün bir şekilde eski haline getirmeye yönelik politikalar belirsiz hale geliyor” denildi.

Uzmanlar, bu yılın başlarında küresel para piyasalarına ilişkin üç ayda bir yapılan anketten elde edilen verilere dayanan bulguların, bankanın kaldıracı hakkında eşi benzeri görülmemiş bir görüş sunduğunun altını çiziyor. BIS, türevlerin yarattığı toplam dolar borcunun 80 trilyon doları aştığını vurguladı.

ABD dışındaki bankaların özkaynaklarının 10 katından fazla borç

Rapora göre, merkezi Amerika Birleşik Devletleri dışında bulunan bankalar, bilanço içi yükümlülüklerinin iki katından ve sermayelerinin on katından fazla olan bu borcun 39 trilyon dolarını taşıyor.

Döviz takasında, bir Hollanda emeklilik fonu dolar ödünç alabilir ve euro ödünç verebilir ve ardından doları geri ödeyip euro alabilir. BIS raporu, kavramsal olarak bunun bir repo anlaşmasına benzediğini, ancak teminat olarak tahviller yerine para birimlerinin değiş tokuş edildiğini kaydetti. Araştırmacılar, dolar borcunun büyük kısmının çok kısa vadeli olduğunu ve dolar fonlama sıkıntısına yol açabileceğini söyledi.

Öte yandan, başka bir BIS raporu, günlük 2,2 trilyon dolarlık döviz cirosu varsayımının ödeme riskine tabi olduğunu ortaya koydu. Bu durum, ticaretin taraflarından birinin borçlu olunan para birimini ödeyememe olasılığını ortaya koymaktadır. Böyle bir durumun piyasa katılımcıları için sistemi tehdit edebilecek önemli sonuçlar doğurabileceği değerlendirilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu