Sağlık

Doğal Afetlerde Salgın Tehdidine Dikkat

Batıgöz Sağlık Kümesi Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı

tecrübe. Dr. Füsun Topçugil, doğal afetlerde salgın hastalık tehdidi hakkında bilgi verdi.

Deprem, kasırga, sel ya da orman yangını gibi büyük doğal afetlerden sonra insan yaşamı ve sağlığı için yaralanma, travma, susuzluk ve açlık gibi pek çok risk söz konusudur. Bu durumlarda, suya erişimin sınırlı olduğu kalabalık barınaklarda başka bir tehlike pusuya yatabilir: salgın hastalıklar.

Doğal afetler, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önleyici tedbirlerin alınmasını da engelleyebilir. Hijyen, sanitasyon ve aşılama da doğal afetlerin etkisiyle bozulmaktadır. Sanitasyon, sağlığı korumak, uyum sağlamak ve sağlığı geri kazanmak için yapılan çalışmaların bütünüdür. Sanitasyon çalışmaları ile tüm şartların halk sağlığı standartlarına uygun hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Ayrıca, afetin etkilediği bölge koşulları nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflamış insanların, su ve hijyen imkanlarının yetersiz olduğu sınırlı alanlarda kümeler halinde barındırılması, bulaşıcı hastalıkların yayılmasına zemin hazırlamaktadır.

Doğal afetlerden sonra ortaya çıkabilecek en yaygın ve ölümcül salgın hastalıklardan bazıları şunlardır:

Gastrointestinal rahatsızlıklar: Zayıf gıda ve su kaynakları yoluyla bulaşabilen, ileri evrelerde dehidrasyona ve ölüme neden olabilen kolera, tifo ve dizanteri gibi hastalıklar bu kümede sayılabilir.

Solunum yolu hastalıkları: Kalabalık ortamlarda yakın temasla kolayca bulaşabilen ve başta çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar olmak üzere hassas grupları etkileyen grip, zatürre ve verem gibi hastalıklar bu kategoridedir.

Vektör kaynaklı hastalıklar: Sıtma, kuduz, leptospirosis, enfekte sivrisinekler, diğer böcekler veya fareler tarafından yayılabilen çeşitli virüsler gibi canlı organizmalar tarafından yayılan hastalıklardır.

Cilt hastalıkları: Uyuz ve mantar enfeksiyonları gibi cilt teması, kirli nesneler ve kötü hijyen uygulamaları yoluyla bulaşabilen hastalıklar da doğal afetlerde yayılabilen hastalıklar arasındadır.

Doğal afet sonrası salgın hastalıkların yayılmasını önlemek ve kontrol altına almak için alınabilecek önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Daha fazla bulaşmayı önlemek için hastaların, tedavinin ve gözaltının hızlı bir şekilde değerlendirilmesi.
  • El yıkama istasyonları, portatif tuvaletler, duş alanları, atık yönetim sistemleri dahil olmak üzere güvenli ve yeterli suya erişimin sağlanması.
  • El yıkama, güvenilir gıda hazırlama ve atık yönetimi gibi bireysel ve toplumsal hijyen uygulamalarını teşvik etmek.
  • Afet sırasında hayatını kaybeden kişilerin defin işlemlerinin en kısa sürede gerçekleştirilmesi ve ortamın dezenfekte edilmesinin sağlanması önemlidir.)
  • Aşılamanın sağlanması (tüm yaralılara acilen tetanoz uygulanmalıdır.)

Doğal afetler çok büyük fiziksel ve duygusal hasara neden olabilir. Bu kayıpların artmasını önlemek için gerekli önlemlerin alınmasıyla salgın hastalıkların etkisini azaltmak ve yayılmasını önlemek mümkündür.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

otlukbelihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu