Sağlık

Hastayken maske takmak şart!

Hastayken maske takmak şart!

Kapalı alanlarda öksüren ve hapşıranların cerrahi maske takması gerekiyor

Hastayken maske takmanın topluma karşı sorumluluk almak ve başkalarını korumak anlamına geldiğini belirten uzmanlar, üst solunum yolu enfeksiyonlarının veya bulaşıcı hastalıkların yayılmasının önlenmesinin toplum sağlığının korunması açısından önemli olduğunu vurguluyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Üst solunum yolu enfeksiyonu olan hastalar semptomların başlamasından 1 gün öncesinden 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır. “Başkalarını hasta etmemek için bu süre zarfında maske takılmalıdır.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu, hastayken neden maske takılması gerektiğini anlattı.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının sonbahar ve kış aylarında daha sık görüldüğünü belirten Dr. Dilek Leyla Mamçu, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarının büyük çoğunluğu viraldir ve damlacık yoluyla bulaşır. SARS-CoV-2 (yeni koronavirüs), influenza A ve influenza B, RSV, su çiçeği, invaziv meningokok ve pnömokok gibi virüsler damlacıklar yoluyla bulaşır. Hasta bireyler konuşurken, gülerken, bağırırken, hapşırırken ve öksürürken bu damlacıkların çevreye yayılmasına neden olur. “Bu virüslerin sağlıklı kişilerin ağız, göz ve burun mukozasına bulaşarak yeni enfeksiyonlara neden olmasını önlemenin tek yolu hasta bireylerin maske takmasıdır.” söz konusu.

Kapalı alanlarda öksüren ve hapşıranların mutlaka cerrahi maske takması gerekmektedir.

“Üst solunum yolu enfeksiyonu olan hastalar semptomların başlamasından 1 gün öncesinden 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır. “Başkalarını hasta etmemek için bu süre zarfında maske takılmalıdır.” Dilek Leyla Mamçu, öksüren ve hapşıran bireylerin özellikle toplu taşıma araçları, okul, ofis, bekleme salonu gibi kapalı alanlarda çevreye bulaşmasını önlemek için mutlaka cerrahi maske takmaları gerektiğini söyledi.

Dr., hasta olmayanların ve sağlık çalışanlarının bu semptomları olan kişilere girerken cerrahi maske takmasını öneriyor. Dilek Leyla Mamçu, “Ameliyat maskesi ıslandıkça değiştirilmeli, değiştirdikten sonra eller yıkanmalı. Maske dışında; Ortamın iyi havalandırılması, sosyal mesafe kurallarına uyulması ve hasta olanların işe ya da okula gitmemesi bulaşmayı önlemek için en önemli tedbirlerdir. “Özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve hamileler gibi risk grubundakilerin maske takması gerekiyor.” Şu şekilde konuştu:

Yeni varyanta karşı güncellenmiş bir aşı yok

Dr., Türkiye’de şu anda koronavirüs açısından yeni varyanta karşı güncellenmiş bir aşının bulunmadığını da belirtti. Dilek Leyla Mamçu, “Ancak yapılan çalışmalar mevcut koronavirüs aşısının kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve 65 yaş üstü kişiler için kısmen koruyucu olabileceğini gösteriyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın öncelik verdiği grupların grip yaptırması da öneriliyor.” ekim-kasım aylarında aşı.” Sözlerini şu şekilde tamamladı:

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberkadikoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu