Haber

‘Tünel kalıp depreme dayanıklı ama estetik olmadığı için tercih edilmiyor’

SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tünel kalıp sistemlerinin estetik kaygı nedeniyle tercih edilmediğini belirten Sertaç Tuhta, “Tünel kalıp sistemleri depreme karşı daha güvenlidir. Ancak bu sistem her türlü geçişe izin vermemektedir. mimari düzenlemelere uygun değildir.Mimari projeler için uygun değildir.Bu nedenle çok fazla tercih edilmez.”

OMÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Mekanik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sertaç Tuhta, özellikle TOKİ konutlarında en sık kullanılan inşaat yolları olan tünel kalıp sistemlerinin önemine vurgu yaptı. Tünel kalıp sisteminin daha sağlam olduğuna değinen Dr. Tuhta, “Çünkü her taraf duvar. Kolon ve kirişlerle uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Bunun nedeni tünel kalıp sistemlerinin tek parça olarak sadece betonarme olması, kiriş olmaması, kolon, döşeme ve temel sistemlerinin 15 cm kalınlıktan başlamasıdır. yekpare olarak inşa edilmişler. Bu bakımdan rijitliği yüksek yapılardır” dedi.

Deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde tünel kalıp sisteminin kullanımının teşvik edildiğini kaydeden Dr. Tuhta, “Tünel kalıp sistemleri her türlü mimari düzenlemeye izin vermiyor. Estetiği mimari projeye uygun değil. betonarme yekpare üretildikleri için tadilat ve izolasyonlarında çeşitli sorunlar çıkabilir.” Sismik izolatör ile ilgili olarak uygulamanın yapıyı sarsıntıya karşı korumak için kullanılan prosedürlerden biri olduğunu kaydeden Dr. Sertaç Tuhta, “Sismik izolatör yapıya sonradan eklenebilir. yapı proje aşamasındadır.Örneğin yapının performansı uygun seviyede değilse sismik izolatörler sonradan eklenebilir.İzolatörlerin maliyeti biraz yüksektir.Farklı çaplar hesaplanıp kullanılmaktadır.Maliyetleri olabilir. bir temelin maliyetinin 2-3 katını aşar.Ancak unutulmamalıdır ki kurşun çekirdekli izolatörler oldukları için çevresel etkilerden etkilenirler.Bodrumda nem olan veya sıcaklıkların çok değişken olduğu yerlerde 30 yılı aşkın süredir kullanılan izolatörler var, 15-20 yılda değişmesi gereken izolatörler var.

koprukoy-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu